Kdybych měl jmenovat to, co mi přijde na Polsku nejlepší, tak to budou Poláci. Pod klasickou, mírně naštvanou východoevropskou fasádou skoro vždycky narazíte na to, že nás Poláci prostě rádi vidí. Mám pocit, že nás vnímají něco jako krajany, zatímco my o nich dost často mluvíme trošku zvrchu, z Poláku je často cítit nefalšovaná radost, když potkají Čecha. Jsou milí, ochotní a snaží se pomoct. Nemám pocit, že někde nejsme vítání, ale takto doslova vítání nejsme myslím nikde.

Polsko je pro nás příjemné i z hlediska jazyka. Vv dnešní době už se celkem dobře dá všude domluvit anglicky, pro nás zůstává výhoda v podobě kombinace češtiny a polštiny, protože při troše snahy a kreativity jde rozluštit a opsat skoro všechno. Na spoustu slov se Poláci nakonec chytnou.

Zatímco Anglii je u každého druhého kamene 5 hotelů, 10 hospod a v průvodci najdete breathtaking, hearthbraking place, v Čechách bude pravděpodobně placené parkoviště, budka s občerstvením, penzion a zahrádka, v Polsku bude jen to místo a …. nic. Je tu fakt hodně krásných míst, kde nenajdete ani hospodu, žádné místo, kde by se dalo sednout a najíst nebo si dát kafe. Na jednu stranu je to dobře, nemusíte se probírat davy turistů, na druhou stranu by to občas nezaškodilo 🙂

Ve službách cítím asi největší rozdíl, místo kde Polsko nejvíce zaostává. Vyjma velkých měst narazíte i v turistických lokalitách na zvláštní místa, kde se jakoby zastavil čas. Fungují, stačí to, stojí to málo, ale člověk by prostě čekal vyšší level, větší profesionalitu. Místy to chce trošku improvizace, poddá se to. Pokud nečekáte nebo zrovna úplně nemusíte rakouskou uhlazenost, máte dobrodružnější povahu s českým smyslem pro improvizaci, bude se vám tu líbit.

Pravděpodobně to souvisí s tím, že tu je obecně málo cizinců, naprostá většina turistů totiž jsou místní. Dokonce bych řekl, že Polsko je země, kde je nejméně cizích turistů co jsem kde po Evropě zažil. Díky tomu zřejmě není takový tlak na zlepšování služeb, protože chybí cizinci, kteří jsou ochotní si připlatit.

A na konec samozřejmě jako správný Čech nemůžu vynechat ceny. Obecně je pro nás v Polsku spíše levno, ceny jsou srovnatelné nebo nižší. Jen pozor, na platby kartou se nedá úplně spolehnout, je dobré mít hotovost při sobě.

A negativa? Nemyslím, že jsou nutná. Polsko je fajn země, kterou máme kousek, ale jako o destinaci pro dovolenou o ní moc nepřemýšlíme. Myslím, že to je fakt škoda...