S Lukášem jsme vyrazili na akci do Berlína. Tady je pár poznámek.

Buzzword no.1
Jestli má každá konference nějaký buzzword, tak v Berlíně to bylo AI. Prakticky každá přednáška se točila kolem toho, proč a jak ho používat, respektive nepoužívat, pokud speaker chtěl větší publikum díky kontraversnímu názvu 🙂

Přehlídka nástrojů a postupů, které včera byly in a dnes už jsou beznadějně zastaralé.

AI se dnes nejde vyhnout. Stát bokem by byla nerozumnost😉.

Čína
Když jsme byli s Google v Číně v roce 2019, místní firmy o Evropě mluvily s despektem, že je prostě komplikovaný trh s ~700 milióny lidmi nezajímá (když mají v Asii u nosu od Číny po Indii 3,5 miliardy).

V poslední době se to ale viditelně mění. Vliv Temu nebo Shein na celou ecommerce je horké téma pro všechna média a hodně prekresluje mapu nejen online nejen inzertního trhu.

Současně třeba Alibaba, která na konferenci sponzorovala hlavní stage, silně posiluje svoji pobočku - kde jinde než v Německu. Současně plánuje další ve Francii, Itálii, ...

Alibaba nabízí hodně zajímavých nástrojů pro sourcing online. Zajímavá podpora nových cest B2B a ne jen pro pro Asii - důležitý směr jsou i dodavatelé z Evropy.

Bylo zajímavé to vidět....a určitě plánujeme vyzkoušet i pro Sportega.
Čína evidentně evropský trh začíná řešit 👆 Ups....

Fulfillment
Kromě spousty CRM a marketingových řešení se nabízelo velké množství fulfillment providerů.

Tento trend se dá pozorovat v poslední době hodně i u nás, ale tady byl patrný ještě výrazně víc. Specializované firmy rostou jako houby po dešti a je fakt z čeho vybírat.

Zbavit se starostí s logistikou je in... a myslím, že i hodně dává smysl pro spoustu firem, které mají maržově zajímavé produkty.

Slované v Berlíně
Mezi vystavovateli a návštěvníky se určitě neztratili kolegové z Čech 🇨🇿. Bylo fajn vidět Proficio, Acomware, Packetu a další.

Vedle toho určitě nešli přehlednout zástupci polské 🇵🇱 ecommerce 👊

O akci
Ecommerce Berlin Expo je jednodenní akce, která kombinuje stánky vystavovatelů a přednášky na 5 pódiích. Koná se na tradiční místě - Berlin Station. Zpravidla dorazí několik tisíc lidí z celého regionu.