Nějakou dobu se snažíme doma redukovat množství odpadu, který produkujeme. Snažíme se recyklovat, třídit, prodávat/rozdávat nepotřebné věci. Před zhruba půl rokem jsme se začali zajímat i o kompostování.

Kompost máme nějakou dobu na zahradě, ale v bytě, kde bydlíme, jsme chtěli nějaké dlouhodobě udržitelné řešení, které by nás nezotročilo 🙂

Hledali jsme řešení, které je
  • bez zápachu
  • mohlo by být v kuchyni nebo technické místnosti, případně na terase / garáži
  • nebude mu vadit, když nebudeme nějakou dobu doma.

Proto sdílím pár poznánek a zkušeností za přibližně půl roku našeho experimentování na tomto poli.


1.vermikompostování

Kompostování probíhá díky žížalám. Nejsou to žížaly ledajaké, ale kalifornské 🙂
Po krátkém zkoumání jsem vyhodnotil, že to není úplně pro nás. Asi by to šlo provozovat nahraně v garáži, ale je to takové malé terárko, které by mohlo teoreticky odpochodovat 🙂
Nemáme praktickou zkušenost, podrobnější info třeba na http://www.kompostuj.cz/vime-jak/vermikompostovani/zakladni-pravidla-vermikompostovani/

+++
  • kompletně bio
  • vzniká kompost
---
  • je třeba držet optimální počet žížal - ani moc, ani málo
  • stabilní teplotní koridor
  • trvalý přísun potravy 🙂


zdroj: blog.swoop.name


2. bokashi kompostér

Zkoušeli jsme doma přibližně půl roku - za mě ideální poměr cena
/výkon. V nádobě probíhá kvasný proces díky bokashi složce, kterou je třeba kupovat. Nádobu jsme naplnili cca za měsíc. Potom třeba nechat zhruba měsíc pracovat, nicméně ani pak nevznikne klasický kompost, spíš takový polotovar. Vozili jsme na zahradu do venkovního kompostu, aby to doběhlo.

Z nádoby je třeba odtáčet vznikající tekutinu cca 2x týdně. Následně jde použít pro hnojení květin. Jen pozor - otřesně smrdí, takže nerozlívat okolo kompostéru, jak se mi povedlo 🙂

Jinak z tohoto typu kompostování smrad nevzniká.

Detailnějších popisů je spousta, např.

+++
  • cena za kompostér kolem 1000 Kč, bokashi balení cca 300 Kč (na 3 cykly)
  • nenáročné na údržbu
  • skladné
---
  • výsledkem je polotovar


3. elektrický kompostér

Věc, která mě hodně zaujala, když jsem u Jirky Hlavenky byl v jeho fajn hotelu Líšeňský dvůr. Krabice velikosti malé pračky, která mění za pár hodin odpad z kuchyně a další zbytky jídel na hmotu, která vypadá jako zbytky z kávovaru a jde hned použít na hnojení.

Zkoušel jsem poptávat, ale zastoupení je nevstřícné a cena je pohybuje kolem 50000 Kč (už jde najít na eshopech). Navíc je potřeba mít poblíž odpad, protože to generuje vodu. Pro domácnost zbytečně velké a drahé.

Další výzkumem jsem narazil na dostupnější řešení FoodCycler FC-30.



Zatím testujeme asi týden a plní naše nadšená očekávání 🙂

Funguje to na principu vysoušení při vyšší teplotě a následném rozemletí. Výsledek nesmrdí a jde snadno skladovat nebo rovnou použít smíchaný s půdou. Objemově se to scvrkne zhruba na desetinu.

Vstup


Co z toho vypadne


Kosti z kuřete


+++
  • hned vznikne hmota vhoná pro hnojení - lze použít kolem domu
  • rozumná kapacita
  • bez zápachu (pozor, když dáme moc kostí, třeba z kuřete)
  • není třeba aktivní prvek
  • kompaktní velikost
---
  • cena cca 13.000 Kč

U nás jde koupit taky - moc to nefunguje ve vyhledávačích.


Update:

Tip od Jury Hlavenky. Kompostér WF-5, který má kapacitu 5kg. Je to už větší krabice (40x40x60), ale taky nepotřebuje napojení na odpad.

Bohužel jsem nenašel, kde by se dal koupit v CZ. Jde koupit ze Singapuru, řádově bude vycházet kolem 20.000 Kč.

Update: V ČR jde pravděpodobně koupit od firmy Group4solutions s.r.o., g4organic2@gmail.com (web http://group4solutions.cz/ nefunguje zatím...)




A co vy? :)

Zkoušíte kompostovat? Máte jiné zkušenosti? Nebo vám to přijde jako úplná blbost? 😉
Klidně pište do komentářů nebo napřímo, rád článek aktualizuji.